vardag

Små barn och tobak.

Hej på er denna härliga söndag!
Jag började morgonen med en banan och två disco hundar ut på promenad. Det lönar sig att gå iväg så tidigt som möjligt på morgonen under helgen, så man hinner promenera i lugn o ro utan att möta på jägare eller jakthundar. Så idag var jag ute före kl.07 så fivk klä på reflex och åt hundarna led halsband  jag köpte från Lidl för en tid sedan! De är helt super och går att ladda dessutom! 🙂
Äijä fick springa lös inne på skogsvägen, det fick han igår också. Oron att han skulle se nåt och springa iväg finns såklart, men han har nog stenhård koll på minja (och kanske mig) så han håller sig nära.. och så har jag fickan full med korv som han älskar.
Igår mötte vi på en jakthund när vi var ut o gå och fast den skällde och hoppa brevid oss så höll han sig helt fast vid mig fast han nog var lös. duktiga hund!

image

Och så hittade han ben i skogen som  han gick nöjt och bärde på… nöjd som bara va!

Men idag tänkte jag ta upp en annan sak som jag stör mig på. Tobaksrökning och små barn. Två saker som absolut inte hör ihop.
Själv slutade jag röka direkt då jag blev gravid, Pasi slutade tilika. Och vet ni, det var inte ens svårt! För mig iaf.
Jag var nog rädd att tänk om jag börjar igen efter graviditeten, men efter att Melissa föddes har jag rökt exakt två gånger och det var i December då vi v ut och festade. Efter det när vi har varit ut har jag inte ens tänkt på att måsta slippa och röka, väntat inne medan kompisarna gått ut o rökt. Så jäkla bra om jag också skulle hållas borta från feströkande!!

Pasi däremot har börjat röka en tobak nu som då, vilket jag tycker är helt ok så länge det inte sker här hemma eller så att jag behöver se på det, inte heller Melissa. Men jag känner direkt av om han rökt te.x på jobbet för flere timmar sen.. och det luktar så jävla äckligt!! Darför vill jag inte att han röker hemma för jag vill inte att Melissa ska hamna lukta på skiten.

Igår kväll va pasi nere i garaget och grejjade och när han kom upp va vi redan och sova med Melissa. Jag vaknade till när han kom i sängen och kände direkt av att han nyss rökt. Du kommer inte hit när du luktar sådär röt jag till riktitt förbannad för Melissa låg i vår säng ocha igen, fast hon sov så ska hon inte behöva lukta på detdär.

Jag tycker det är hemskt nät små barnsmammor ska röka. Och nu har jag vänner som säkert kommer ta åt sig, men ddå gör ni det. För man känner intr själv den där stanken av tobaken när man röker.. men nu när man inte själv röker får man ju en chok av hur skit d luktar!! Har jag själv gått omkring och lukatat sådär?! Jo, det har jag.

Tänk vad hemskt att en barn ska tvingas andas in den där lukten. Ha en mamma som aldrig doftar riktigt gott utan alltid luktar hon tobak. Säkert blir de vana, men jag skulle nog föredra att dofta på mammas hår som doftar mamma och inte hår som luktar tobak.
Trevligt för barnet att minnas sin mamma genom tobakslukt. För som ni säkert vet skapas det minnen genom lukter/dofter.

Lite samma är det nog med parfymer och andra starka dofter.  Darför använder jag sällan parfymer nu när Melissa är liten, för hon är så mycket på min hud och i famnen så för henne blir parfym doften till en stark lukt i näsan. Jag vill hålla en mild doft, min doft, som hon kan dofta på i min famn. Det är just o just att jag vill använda deodorant.. 😂

Men tyvärr är människor själviska. Hittar på orsaker varför de måste röka. Den dummaste orsaken jag hört varför en mamma inte slutade röka när hon var gravid vad ”för man går upp i vikt av att sluta röka”. Tillåt mig att slå dig med en stol i huvu. Förlåt. Men vad i hela helvete?!? Så det är då säkert darför jag gick upp 22 kg- för jag slutade röka!

Och jag tycker jag har rätt att skriva detta för jag rökte själv i nästan 7 år!! Men jag klarade att sluta utan några bekymmer. Och jag är även stolt över pasis mamma som slutade detta år, bara bestämnde sig en dag för att nu räcker det. Allt är bara fast i egen vilja, inget annat.a

image

xoxo, Ida

3 reaktioner till “Små barn och tobak.

  1. Det värsta e ju när man ser mammor som går med barnvagnen och röker, så jäkla asigt! Jag har aldrig rökt men förstår inte ändå hur man inte kan sluta för sitt eget barns skull ens.

    1. Jo alltså de så fel!! Ja tycker int heller att de ser kiva ut fast mamman har äldre barn med sig o röker.. såg för några veckor sen en mamma med två barn, utan handskar och mössa som tydligt hade kallt stå ute med sin mamma den tiden hon rökte.. 😢

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s