vardag

Kuninkuusravit 2015 Joensuu

 

Dethär inlägget har luggit en tid i utkastet..men nu publicerar jag det, äntligen!


DSC_3187

På fredagen direkt efter jobbet började jag och mamma resan till årets kungatrav, det var en trevlig resa upp då mammas dag hade börja riktigt trevligt, hennes hårda jobb med Tauno gav resultat tidigare på dagen då hon hade åkt med honom på trav till Vermo, han blev 4 (öppnade med ledning) och gjorde nytt personligt rekord- på bara 3 veckor hade han öppnat sina luftvägar rejält och kusken var riktigt nöjd med lilla Tauno och berömnde honom ”det är så roligt att köra denna häst när han är så snabb” 🙂 bara min kära mor skulle förstå att klappa sig på axel över fint arbete och att en yreskusk berömmer.

anyway, vi övernattade hos mammas bekanta som bor i Rautjärvi. Mammas sålde för 13 år sedan sin uppfödning- Twister dit. Vi förstod ju nog att vi var nära ryska gränsen, men inte förstod vi att vi i princip bodde på gränszonen före mamma kom att fråga ”hur långt är det till ryska gränsen härifrån?” ”200 meter, ser du dom där tallarna där? de är på ryska sidan”.  (här bör observeras att vi inte endå bodde innanför gränszonen utan utanför den, för att få vistas på gränszonen måste man ha beviljat lov för annars får man saftiga böter…)
Från Rautjärvi till Joensuu var det ännu dryga 160 km så det blev ganska tidigt i sängen för oss även om vi först var framme kl 21 på kvällen och hann bada bastu samt äta före sängen kallade. En stopp gjorde vi på vägen till Rautjärvi och jag körde hela vägen.

På Fredagen började också egentligen kungatraven, med auktion för finnhästar. Vi var ju då inte där men den dyraste fölet såldes för 18500 €. Man kan ju hoppas på att den nångång förtjänar tillbaka de pengarna hos nya ägarna 😛

Lördagen vaknade både jag och mamma 3:30, och fick inte tag i sömnen… Nå de andra vaknade lite före 5 så fick vi i oss morgonmål i lugn och ro före klockan slog 7 och vi begav oss iväg mot Joensuu och den första tävlingsdagen.

DSC_3126

Den första starten var ponnystarter, men de riktiga hästloppen började med finnhästarnas SM i monté som hästen på bilden vann, Aki-Vei.

DSC_3146

Senare på dagen och många lopp senare kom vi till en av dagens höjdpunkter, detävling 1 för drottningarna. På kungatraven utses alltså både  kung och drottning, efter två dagars tävlande och tre starter utses den häst till vinnare som har bästa tiden efter alla lopp ihopräknade. först var det ett lopp på lördagen, 2100 meter och på söndagen två lopp, första 1640 meter – alltså sprint lopp för att få hästarna på mjölksyra och efter det ett hårt lopp på 3100 meter.

De som vann kungatraven var: Saaga S för stona och Jokivarren Kunkku för hingstarna (enbart hingstar får delta i kungaloppet). Båda hästarna vann alla sina deltälingar så det var inte frågan om heller vem som verkligen förtjänade att bli kronade som Finlands nya king and queen!

DSC_3230

En av söndagens höjdpunkter var ju nog också då alla tiders finnhäst travade in på banan för att igen en gång bli hyllad av 25 000 människor. jag pratar ju då om 26 åriga Viesker som nog vunnit alla de stora loppen som går att vinna och varit 5 gånger travkung. Jag tror att inte mångas ögon var torra då den fina hingsten joggade på med öronen spetsade och jag vågar lova att han vet vem han är utan att behöva blåsa upp sig för andra. Det var en fin stund kan jag berätta.

DSC_3194
Vem skulle kunna tro att hästen på bilden är 26 år gammal?… jestas ❤

När vi skulle börja våra långa resa hem tog vi en stopp ännu i Joensuu. Egentligen den viktigaste stoppen för mig, nämligen hos Ressu. För er som inte känner till min bakgrund, så var Ressu min första häst. Orestes heter han påriktigt. Jag köpte Ressu när jag nyss hade fyllt 18 år med egna pengar och utan lov av mina föräldrar.. (Jag hoppas Melissa aldrig ger en sån chok åt mig..!!!)
Vi gjorde en resa ihop jag aldrig kommer att glömma. Han var en oskolad 3 åring med det största hjärta någonsin. Alla som träffade honom älskade honom, så var det bara. Vi tävlade i hoppning och hittade på en hel massa skoj tillsammans..
Nu bor han i Joensuu hos en familj, fungerar Dressyrhäst och har startar i år upp till LA. Hans hoppkarriär tog slut då han bytte hem, eftersom ingen i familjen är intresserad av hoppning, tyvärr..

Det var ett kärt återseende iallafall.. Och saknaden efter honom steg lite grann..

DSC_3240

DSC_3234

3 reaktioner till “Kuninkuusravit 2015 Joensuu

    1. Nå jaa.. Helt som vanliga hästar? Haha. 😄 finns ju olika, vissa är i top skick till 20+ och andra skruttar ihop tidigare.. Men här ser man ju tydligt på viesker att han blivit omskött väldigt noga och rätt träning.. 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s