vardag

Tacka hästen?

Att surfa runt på nätet ger en idéer för olika inlägg, lika som idag. Jag mötte en het diskussion huruvida man ska tacka hästen då den gör rätt.

Jag pratar ofta med hästen, säjer ”hyvä-bra” ”näin-så” när den gör rätt och ger en snabb klapp med innerhand när jag är i en övning men när vi avslutar klappar jag nog med båda händerna. Men jag vet att någon också berömmer med yttertygel, och nu går min fråga till er som gör så? Yttertygeln ska ju hållas stadig, att ge beröm mitt i en övning, på en känslig häst ger en störning?! Te.x Sasha tränar jag mycket Self carrying. Dvs jag rider med båda tyglarna löst, händerna extra mycket på halsen för att hon inte ska ta allt stöd från handen utan årka bära sig själv i rätt form. Men då om jag ger en klapp, ingen skillnad vilken hand, kommer hon känna av det och slänga med huvudet darför måste jag i denna övning berömma med rösten. Sasha är iof en väldig känslig unghäst och säjer imot då hon blir störd.

Men i en övning där jag ska ha tyglarna i ett jämnt tag och där hon går rätt är det alltid innerhand som ger efter/ger beröm och yttertygel är tygeln hon lyssnar på. Jag skulle medvetet förstöra övningen med att börja glappa med yttertygel och då berömma henne för att göra fel. Vi blir ju lärda, eller jag iaf, att innerhand ger efter och ytterhand har stödet.

Alla har såklart sina egna sätt, men jag blir och fundera och tyckte det skulle vara intressant sånthär. Eftersom det är för mig helt fel att berömma med ytter :D.

Röstberöm är nog det jag använder mig mest av, eftersom Sasha lyssnar extremt mycket på rösten. Så på dressyrträningar säjer jag bara ”mhm” eller ”mm” när hon gör rätt, för på en dressyrbana får inte jag säja ut ”bra” eller ”sååå”. Men ett hymmande ”mmmm” hör inte domarna men hon hör det och vet då att hon gör rätt. När träningen är klar klappar jag henne på båda sidorna, både fram och bak 🙂

hur tackar/berömmer ni hästen i en övning? Med ytter inner tygel? Eller bara med rösten? Eller inte alls?

IMG_0217.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s